AK STUDENTI TIEKAS AR AIGARU RUŅĢI
Alberta koledža studenti tiekas ar Valmiermuižas alus darītavas namatēvu Aigaru Ruņģi. Studentiem bija ekskluzīva iespēja tikties ar Valmiermuižas alus darītavas namatēvu Aigaru Ruņģi, ka arī vērot alus ′"piedzimšanu” un nobaudīt to.
Ekskursijas mērķis - latvieša veiksmes un izaugsmes stāsts uzņēmējdarbībā un mārketinga vidē. Tādēļ uz šo ekskursiju tika aicināti Alberta koledžas studenti no mārketinga un uzņēmējdarbības programmām. Ekskursijas laikā atklājās, ka bija daži studenti no izklaides industrijas vadības un producēšanas programmas.
Par ekskluzīvu šo ekskursiju var nosaukt vairāku iemeslu dēļ - pastaiga pa alus darītavu ar smaidošām gidēm, piedzīvot tumšā alus brūvēšanu, alus degustācija, tikšanās ar alus darītavas saimnieku un patiesi patriotisks stāsts par idejas radīšanu un tās realizēšanu.
Lai arī alus darītavas namatēvs Aigars Ruņģis bija lauzis kāju, pārvietošanās bija pagrūta un iespējama tikai ar kruķu palīdzību, viņš tomēr piekrita tikties ar Alberta koledžas studentiem un labprāt pastāstīja par idejas "piedzimšanu", kādēļ tieši alus un kādēļ tieši tāds alus. Šajā stāstā parādās gan veiksmes mirkļi, gan izmisuma brīži, gan nākotnes sapņi.
Ekskluzivitāte šajā ekskursijā, ko atzina studenti - degustācija. Tādu viņi nebija gaidījuši. Glaunas alus glāzes, kas tika pildītas un liktas studentu un pasniedzēju priekšā. Ja kādam glāzē pēc pāris minūtēm bija "iztukšītis", tā tūlīt tika piepildīta, protams, pēc paša vēlēšanās. Klausoties gides un saimnieka stāstā, puiši, kas bija piesēduši tuvāk alus muciņām, atzina, ka paspēja nobaidīt vairāk kā divus kausus. "Šī ir labākā ekskursija manos 19. gados! Bija interesanti klausīties saimnieka stāstā, kā tas viss radies. Man radās doma, ka vajag audzēt apiņus, jo uzskatu, ka Latvijas apstākļos viņi aug diezgan labi," padalījās ar pieredzēto un apdomāto students Dzintars Bērziņš.
Interesanti bija ne tikai studentiem, bet arī pasniedzējiem. Pasniedzējiem patika saimnieka degsme pret savu darbu. „Interesanti, kā alus darītavas saimnieks trīsdesmit minūšu laikā pastāstīja svarīgas lietas, kas būtu jāzina katram mārketinga speciālistam un uzņēmējam, vienkāršā un viegli uztveramā valodā. Kā arī to, kā viņš īstenoja savu ideju. Tas tiešām bija interesanti un pamācoši,” ar smaidu sejā stāsta Armands Kalniņš, studiju programmas "Uzņēmējdarbība" direktors.
Lielākā daļa pēc sarunām un degustācijas dodas uz "Pārdotavu", kas atvērta ir blakus ēkā par godu iebraucējiem un ekskursantiem, lai iegādātu kādu atmiņas suvenīru. Stāvot rindā iegūstam laiku, lai apspriestu lietas un idejas, ko uzzinājām degustācijas laikā ar vienu no alusdarītavas gidēm. Viņa atklāja, ka mēs esam pagaidām vienīgie Rīgas studenti, ar kuriem bijis prieks strādāt un vadīt ekskursiju. Tas, protams, mūsu studentiem bija patīkami goda un slavas vārdi.
Mājupceļā braucot, varēja pamanīt to, ka ekskursija iedvesmoja daudzus ne tikai baudīt, bet arī strādāt un radīt savas idejas, kā arī tas, ka alus nav vienkārši rūgtens dzēriens ar putu cepuri, bet, ka alu var pielīdzināt labam, kvalitatīvam vīnam. Ekskursijā redzētais apliecināja, ka viss ir iespējams.